SRB

O Nama

O SRBIJI

Voćarstvo je veoma važna grana poljoprivrede u Srbiji. Ukupna proizvodnja voća u našoj zemlji je preko 1.500.000 tona godišnje. Većina voćnih vrsta se proizvodi u nekoliko glavnih rejona, što je uslovljeno klimatskim faktorima ali i blizinom prerađivačkih kapaciteta.

Malina

Malina je vodeća voćna vrsta i gaji se na preko 15.000 hektara. Proizvodnja je uglavnom koncentrisana u zapadnoj Srbiji zbog izuzetno dobrih prirodnih uslova. Ovde malina raste i na nadmorskim visinama od 1500 metara. Stanovništvo ima veliko iskustvo u gajenju ove voćne vrste, te se primećuje trend porasta broja zasada. Najveće površine pod malinom nalaze se u opštini Ivanjica, preko 1.500 hektara, a zastupljene su uglavnom sorte Vilamet i Miker.

Šljiva

Šljiva je vodeća vrsta koštuničavog voća i može se reći jedan od simbola Srbije. Ukupne površine pod šljivom su preko 80.000 hektara, po čemu je Srbija prva u Evropi. Proizvodnja iznosi oko 738.000 tona godišnje. Najviše zastupljene sorte su: Stenlej, Čačanska lepotica, Čačanska rodna.

Višnja

Pod višnjom se u Srbiji nalazi 14.000 hektara, te je po tim površinama naša zemlja četvrta u Evropi. Višegodišnji prosek proizvodnje iznosi oko 82.500 tona. Klonovi Oblačinske višnje i Cigančice čine 85% ukupne proizvodnje ovog voća u Srbiji.

Kupina

Posle maline najznačajnija voćna vrsta u Srbiji. Gaji se na preko 4.000 hektara. Kao i kod malina, proizvodnja je koncentrisana u zapadnoj Srbiji. Po proizvodnji kupina, Srbija je visoko pozicionirana i nalazi se na četvrtom mestu u svetu. U sortimentu dominiraju: Torn fri, Čačanska bestrna i Lok nes.

Jagoda

Preko 2.500 hektara u Srbiji se nalazi pod jagodama. Uglavnom se proizvodi sorta Zenga zengana namenjena zamrzavanju, ali se u poslednje vreme značajno povećava udeo relativno novih sorti, uglavnom iz Italije. Proizvodnja ovog voća u našoj zemlji prelazi 40.000 tona godišnje.